Ord i minuten

Ord per minut, WPM, words per minute.

Att läsa över 200 ord per minut är inte ovanligt, men att skriva i den hastigheten på ett tangentbord är ingen barnlek. Att lyckas skriva över 100 ord per minut på ett tangentbord är riktigt svårt, klarar du av att slå det?

Om du vill få upp hastigheten i ditt skrivande på ett tangentbord finns det ett flertal saker du kan göra.

1. Fingersättningen

Glöm pekfingervalsen och börja placera dina fingrar korrekt på tangetbordet för att på så lättare öva upp ditt muskelminne och därmed också öka din hastighet. I och med att du då också nyttjar alla dina fingrar så ökar också hastigheten.

Läs mer om fingersättning.

2. Ergonomin

Ergonomin är kanske inte det första man tänker på, men ack så viktigt för att du ska kunna skriva fort. Om du inte sitter bra eller om dina händer inte vilar bekvämt så kommer du inte heller kunna skriva snabbt och bra. Det ska inte vara jobbigt att sitta vid en dator och akta dig för att få den berömda musarmen om du inte använder handlovsstöd.

3. Tangenbordet

Det finns faktiskt mer än en typ av tangentbord, alla med olika knappar och då menar vi inte mediaknappar utan själva mekanismen bakom knappen. Den kan göra mer än man tror för att öka ens skrivhastighet.

Läs mer om tangentbord.

4. Qwerty, Dvorak eller varför inte Colemak?

Alla känner nog till tangentbordslayouten QWERTY, men har nog inte reflekterat något mer över det. Vilket är lite synd. För Qwerty är egentligen skapad för att dra ner din hastighet på tangetbordet då man för länge sedan, redan på 1800-talet, hade problem med att maskineriet kunde trassla i en skrivmaskin om man skrev alldeles för fort. Även om man ganska snabbt löste problemet så har denna tangentbordslayout följt med ända fram till idag.

Det har därför kommit ett stort antal andra layouter som är till för att underlätta för dig som skriver och därmed också öka din hastighet. De andra layouterna minskar även risken för belastningsskador.

De mest kända alternativa layouterna som finns är Dvorak (eller den svenska varianten Svorak) och Colemak. Som alla placerar de mest använda tangenterna i ett lättåtkomligt område.

5. Övning

Sist, men inte minst. Du kan aldrig bli bättre och snabbare om du inte övar. Det hela handlar om att träna in ett muskelminne i fingrarna så att de i princip hittar tangenterna själv utan att du behöver leta efter dem.

För att öva dig kan du helt enkelt skriva en hel del och för att göra det lite roligare kan du öva och utmana dig själv och dina vänner med våran funktion på första sidan.